Konkurs fotograficzny – „Od nitki do sukni – historia i współczesność Starego Widzewa”!

Fundacja Prospołeczna Poducha i grupa nieformalna „Szycie życia” w ramach projektu Od nitki do sukni – Historia Starego Widzewa. Międzypokoleniowe działania edukacyjno-artystyczne współfinansowanego z Miejskiego Programu Mikrograntów w Łodzi zapraszają do udziału w konkursie fotograficznym dla dzieci (6-11 lat) i młodzieży ( 12-15 lat):  „Od nitki do sukni – historia i współczesność Starego Widzewa”  [regulamin w załączniku].

Tematem konkursu jest pejzaż miejski Starego Widzewa. Organizatorzy w ten sposób chcieliby zachęcić dzieci i młodzież, a także nauczycieli i rodziców do aktywnego poznawania historii Łodzi oraz odkrywania zmian, jakie nieustannie dokonują się w miejskim pejzażu. Ten dynamicznie zmieniający się wizerunek miasta, będący łącznikiem historii i współczesności, może być inspiracją do artystycznych działań. Fotografia daje wiele możliwości ukazywania, w tym przypadku pejzażu miejskiego, a także rozwija wyobraźnię i pozwala pobudzać artystyczny potencjał młodych twórców

Najciekawsze prace znajdą się w publikacjach: „Osiedlownik po Starym Widzewie” oraz „Spacer- mapie”.

I kolejna zagadka: dla początkujących odkrywców Starego Widzewa, gdzie znajduje się mozaika widoczna na zdjęciu?

REGULAMIN